Netherlands

TIME: Don’t Let Terrorists Determine the Limits of Free Speech

“...What is important is that the mere possibility of sharing ideas has been seriously limited due to terrorist attacks. Unfortunately, terrorism works in this way. Terrorists hate freedom. Their attacks target our culture of equality, religious freedom, freedom of expression, and tolerance.
In The Netherlands, the 4th of May is a day on which we remember those who lost their lives during World War II. After World War II, Europeans pledged to defend freedom. It’s a dark coincidence that on this year’s 4th of May we witnessed a terrorist attack at an event dedicated to free speech, where a Dutch politician made use of one of his rights: the right to speak freely, even about controversial matters. In his brilliant book The Tyranny of Silence, Flemming Rose—whose newspaper published the Danish Muhammad cartoons years ago—asks politicians and intellectuals to join a quest for freedom and to offer protection to those who live under threat. Tyranny can only win when we accept its victory; it takes courage to be free...”
Read more

Elsevier: Lafheid kwam bij vrijheidslezing in De Balie uit onverwachte hoek

“...In zijn boek Tyranny of Silencevertelt Flemming Rose - chef buitenland van Jyllands-Posten, de Deense krant die de Mohammedcartoons plaatste - een interessant verhaal over een Iraanse man.
Een 76-jarige Iraniër gooide in februari 2006 een molotovcocktail naar de Deense ambassade in Teheran. Dat deed hij omdat hij boos was over Westergaards Mohammedcartoon. Hij had die bewuste tekening zelf niet gezien...”
Read more

Elsevier: Buitenland Doorbreek het dodelijke zwijgen over de bedreigde islamcritici

“...Toen Salman Rushdie ter dood werd veroordeeld door imam Khomeini, richtten intellectuelen Rushdie-comités op. Tegenwoordig heerst er een dodelijke stilte over de bedreiging van journalisten en cartoonisten die de islam op de hak durven nemen.

Flemming Rose is een zachtaardige man. Hij praat bedachtzaam. Ik sprak hem enkele jaren geleden al eens, maar ik herinnerde me weinig van dat gesprek.
In gezelschap van zwaarbewapende mannen heb ik hem letterlijk uit het vliegtuig gehaald. Nu is hij chef buitenland van de grootste krant van Denemarken, Jyllands-Posten...”
“...In zijn boek Tyranny of Silence vertelt hij dat in de Sovjet-detentiekampen, na de dood van de Jozef Stalin in 1953, minstens driehonderdduizend gevangenen zaten die wegens het vertellen van een (incorrect) grapje tot een gevangenisstraf waren veroordeeld.”
Read more
Read in English

Buitenland: Deense publicist Mohammed-cartoons in Nederland

“...Flemming was in Den Haag om het eerste exemplaar van het boek 'Freedom of Speech under attack’ (de Vrijheid van het woord in gevaar) in ontvangst te nemen, samengesteld door rechtswetenschapper en publicist Afshin Elian en rechtsfilosoof Gelijn Molier van de Universiteit van Leiden.
Flemming zelf schreef het boek 'The Tyranny of Silence’ (de Tirannie van de stilte) waarin hij onder andere stelt dat hij na de publicatie van de Mohammed -cartoons, wereldwijd als de Deense Satan werd beschouwd. Hij ondervond weinig sympathie van onder andere Bill Clinton en de universitaire wereld kort na publicatie van de cartoons in zijn krant. 
Flemming Rose is nog steeds één van Europa’s prominente doelwitten van Al Qaeda. Hij heeft hierdoor beperkte bewegingsvrijheid. Het maakt hem niet minder strijdbaar, integendeel.
In EenVandaag een interview met Flemming Rose.”
Read more

De Telegraaf: Vrijheid van meningsuiting onder vuur

“Afshin Ellian sprak bij de uitreiking van het eerste exemplaar van de bundel ‘Freedom of Scpeech under Attack’ aan Flemming Rose in Den Haag de volgende rede uit: Waarom worden we hier zo zwaar beveiligd? Wie zijn wij eigenlijk? Wij allen zijn hele gewone mensen. En dit boek is een heel gewoon academisch boek. Onze gast, die wij vandaag eren, is eveneens een heel gewone man. Flemming Rose is een intellectueel uit Denemarken.”
Read more

De Volkskrant: 'Ik heb echt alle begrip voor zelfcensuur'

'Ik heb echt alle begrip voor zelfcensuur'
De man achter de Mohammedcartoons laat weer van zich horen. 'Mensen zijn bang,wees daar eerlijk over.’..
Read more

De Volkskrant: Tegen de tirannie van het zwijgen

“Na de massamoord in Parijs wordt Europa met hernieuwde kracht voor het dilemma van de multiculturele democratie gesteld. Het is de diepe overtuiging van Flemming Rose dat we moeten vasthouden aan het recht om te beledigen als we als beschaving willen overleven...”
Read more